fredag 29 maj 2009

About the kindness of mankind.

Jag är en man som aldrig vill ha barn. Jag har ett hyfsat bra betalt jobb. Jag är i princip aldrig sjuk och när jag är det så behöver jag inte åka till sjukhuset eller uppsöka en doktor. Jag bor i en lägenhet vars lån jag snart betalat av.

Ja, om hela världen varit såhär så hade vi ju inte behövt skatter, vilket ger fri utbildning och fri sjukvård. Vi hade alla kunnat tänka på oss själva och jobba hårt för vårt eget välmående.

Så ser inte världen ut, eller hur? Det finns många barn som går i skolan och blir sjuka, det finns många ensamstående mammor och pappor som jobbar hårt för att kunna sätta mat på bordet till sina barn. Det finns många lågavlönade individer med hjärtfel som behöver opereras. Det finns många som försöker, men som inte har de privilegierna som krävs för att bli rik.

"People need to pull themselves up by their boot straps... first you have to give people boots!" /Sociolog jag inte kommer ihåg namnet på.

"What I'm mostly pissed off by is that people are not more pissed off!" /Bill Maher

Ibland förstår folk inte hur viktigt medmänsklighet är. Varför skatter är nödvändigt. Varför det är okej att betala minst 30% varje månad till staten även om du inte själv tar del av skattepengarna just nu. För tänk på den personen som är lågavlönad och får gratis sjukvård alt. utbildning bl.a. som din skatt betalat för. Är det inte värt det då?

Att du har hjälpt en annan människa att leva.
Hur kan det inte vara värt det?

1 kommentar:

Anonym sa...

Skatten är inte 30% utan cirka 55% (medel) eller 70% (mariginal). Ett företag och dess anställda skapar ett värde, från försäljningsvinsten drar de sedan av moms, arbetsgivaravgift, inkomstskatt, per krona cirka -0,20 -0,25 -0,26, kvar 0,29, 71% borta vid marginalen. Vi och Danmark har i särklass världens högsta skatter, och jag retar mig på att så många tror att vi bara har 30%-ig skatt.
2. Dessa pengar slösas sedan bort vad som förefaller fullständigt ohämmat. Största posten är s.k. transfereringar, pengar till människor som inte arbetar (vilket behövs ibland men också uppmuntrar icke-arbete). Har för mig att under 15% går till "skola, vård och omsorg".
3. Skatter tas in med tvång, och jag tycker mammorna och papporna istället kan få behålla mer av sina intjänade slantar, så de till exempel kan köpa mat till sina barn. Människor är inte gränslöst smarta, men det innebär inte att politiker inte är människor och gör liknande misstag. Tendensen är dessutom att när någon (politiker) spenderar någon annans pengar för någon annans behov blir det både sämre och dyrare än om folk själva köper det de behöver.
4. Vad många är ute efter tror jag är att utnyttja statens våldsmakt för att ta pengar från rikare till dem själva, men i praktiken drabbar dagens skatter i stor utsträckning låg- och medelinkomsttagare, såg siffror på att 80% av skatteintäkterna kommer från folk under statsskattenivån. Av de tio miljoner t.ex. en badhusrenovering kostat är då 8 från medelklassen och därunder.
5. Skatter är inte vänlighet eller solidaritet (till skillnad från den omfattande frivilliga vägörenhetg som sker). Skatter tas in med tvång och är ett nödvändigt ont, men jag är övertygad att för polis, domstolar och socialbidrag, antagligen också grundskola, skulle platt skatt på 15--20% vara tillräckligt, dvs. att slopa alla skatter utom moms...

Bara lite tankar från en uttröttad liten liberal.