torsdag 8 mars 2007

Svensk fotboll idag.

Jag satt och ströläste lite i "1979 - När Malmö FF var näst bäst i Europa" av Mats Weman precis och jag började undra så smått - varför är vi inte internationella längre?
Alla undrar varför Allsvenskan inte håller så hög klass och det finns många teorier, t.ex. att vi spelar på sommaren när man i andra länder har uppehåll. Men är det bara spelschemat som spelar roll?



Vi kan ta Bosse Larsson som exempel, med undatag för 3 år (-66 -69) som han spenderade i Tyskland hos VfB Stuttgart och ett nedvarvningsår i TFF (1980), så spelade han hela sin karriär i Malmö FF.
På den tiden var det inte sed att man stack iväg utomlands så fort man fick chansen, och tidigare hade man inte varit tillåten att komma tillbaka till en allsvensk klubb igen efter en proffssejour (något som Eric Persson kraftigt motarbetade), men om vi ser idag så försvinner ju våra talanger så fort det sitter en talangscout på läktaren från Ajax, Twente, Liverpool, Lyon eller något annat europeiskt lag.

Det får mig att undra, om Malmö inte hade släppt spelare som Rosenberg, Zlatan, Patrik Andersson och Jonas Thern (när det begav sig), hade vi fortfarande hållt samma höga standard som vi gjorde förr?
Eller var vi faktiskt inte så bra som man idag kan få för sig?

Malmö FF är ju trots allt det enda svenska klubblaget som någonsin varit i Europacupfinal, men å andra sidan tog faktiskt svenska landslaget ett VM-silver -58, och ett brons -94.

Jag kan ändå inte låta bli att undra, om Zlatan hade stuckit när han var 22 och kommit tillbaka igen när han var 25 och spelat i MFF till han var 36 - hade han kunnat bli en ny Bosse Larsson? Eller är glansdagarna med spelare som Bosse, Krister, Roy, Cervin, Sjöberg, Möller o.s.v. (it goes on forever) förbi?



Jag säger inte att vi inte ska låta de unga ta för sig ute i Europa, det tycker jag är helt suveränt, men vad ska man egentligen göra för att höja kvalitén på svensk fotboll?

Hade svenska landslaget besegrat världens bästa klubblag? Eller är det så att det inte finns så många små Henke Larsson som springer runt i landet?



Det här är mest svammel ... det var väl bara en tanke egentligen.

Någonstans ska det ju luftas.



Mats Weman förresten - vilken kille!

Hade man kunnat skriva som honom hade man varit lycklig.
30 dagar till premiären!

Inga kommentarer: